|
|
Fornyelsen af København
Kommunalvalget i november 2010 bragte Franck Jensen i Overborgmesterstolen.
Marts 2010
Denne side har sit udgangspunkt i Overborgmester Ritt Bjerregaards - S embedsperiode og hendes 180 graders politik. Den opdateres af samme grund ikke længere. De mange forældede links er fjernet.
Januar 2009
Kold luft på Københavns Rådhus mellem S og SF. SF har sagt nej til byggeri på Kløvermarken og ja til en undersøgelse af konceptet billige boliger, ingen højhuse i Indre By, ingen Store Robert i Havnen, og en stopklods for kommuneplan 2009 under hemvisning yil, at alle bydele ikke kan tilgodeses og udvikles på en gang. På sin side har SF og borgmester Bo Asmus det svært med økonomistyringen.
September 2008
EB skriver den 16.9: "Bjerregaard og co. bruger lige nu fem millioner kroner på at sætte fire mødelokaler i stand på det ellers i forvejen imponerende rådhus. Og de nøjes ikke med lidt maling. Lokalerne bliver fyldt op med luksuøse designer-møbler, dyre tæpper og det allernyeste it-udstyr. Det viser en række dokumenter, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i. Netop det lokale, som bruges af kommunens økonomiudvalg, hvor Ritt Bjerregaard er formand, og hvor de andre borgmestre også har sæde, skal være noget helt særligt, fremgår det af papirerne. EB erfarer, at Ritt har været inde over alle detaljerne, og har bestemt alt lige fra, hvordan tæppet skal se ud, til de specialdesignede eksklusive møbelklassikere stole fra Fritz Hansen. Renoveringen af mødelokalerne er efter indstilling fra Ritt Bjerregaards økonomiforvaltning. Samtidig med at politikerne har bevilget store milliontilskud til mødelokalerne, har de udskudt renoveringen af hovedstadens nedslidte skoler og idrætsanlæg på grund af regeringens anlægsloft."
Magtens arrogance .... nok engang. Lorry
Maj 2008 - Forårsrengøring
Ritt vil rydde op på Rådhuset. Kommunens ansatte skal motiveres til at gå på arbejde. Sygefraværet er på over mere end 20%, det koster komunen + en milliard kroner, og det skal der gøres noget ved. Ritt Bjerregaard ønsker sig flertalsstyre i stedet for syv selvstændige forvaltninger. Topembedsmændene i systemet bruger mere tid på at betjene det politiske liv end på at betjene borgerne," siger Ritt Bjerregaard til Politiken:" Vi har en helt håbløs styrelsesordning her i København, hvor hver forvaltning er selvstændig. Det betyder, at hver forvaltning sidder og laver mange af de samme ting.
Februar 2008
Alliancen i BR efter Kramer mellem S, D Radikale og EL gnistrer voldsomt efter 2 år efter alliancen blev indgået. Beskyldninger om løgn, fortielser, populisme og fidusmageri er blevet dagligdag på Rådhuset. Aktuelt drejer det sig om en åben krig om modersmålsundervisning, men sagen er kun en ud af flere som fx Billige biliger på Kløvermarken, overforbrug af penge, profilering mv. så der har været taget tilløb længe. "Jeg må efterhånden sige, at jeg generelt undrer mig meget over Socialdemokraternes måde at agere på i samarbejdet med os og de Radikale," siger Bo Asmus Kjeldgaard, der inden længe vil tage sagen med Ritt Bjerregaard på et krisemøde. Også de Radikale er godt trætte af Socialdemokraterne. Partiets medlem af Børne- og Ungdomsudvalget, Kasper Johansen, kalder direkte partiets opførsel for "langt ude".
EB fremfører i en række artikler, hvorledes Ritt Bjerregaard sviner med borgernes penge, Ritt afsætter midler på 1,5 mio til at profilere sit eget image, mens der i Børne- og Ungdomsforvaltningen på samme budget skal spares 200 mio, og København har som den eneste kommune i landet ændret rejsereglerne, så Ritt Bjerrefaard fremover kan flyve på Business Class. I partiet Venstre er Pia Allerslev nu blevet frontfigur
Sommeren 2007
Klimaet i BR er på frysepunktet. Klaus Bondam beskyldes for sin arrogante og egenrådige facon på møderne i TMF og er samtidig løbet ind i kritik for et forbrug på 1,3 mio. kroner på repræsentationskontoen.
I Socialdemokratiet forlader Winnie Larsen Jensen, som den tredje i rækken af kendte socialdemokrater i København, siden Ritt Bjerregaard overtog fornyelsen, partiet. Hun har i den anledning måtte tilbagevise beskyldninger fremsat af Ritt Bjerregaard om alkohol misbrug: "Det er lige stærkt nok, at man skal udsættes for den slags udemokratiske og svinske metoder med påstande om, at jeg ikke passer mit arbejde, når kendsgerningen er, at det er Ritt selv, der har hindret mig i det," siger Winnie Larsen-Jensen og håber, at hendes afgang nu sætter gang i et tiltrængt opbrud. Enevælden på Rådhuset
København, International Vidensby.
 |
|
|
Jens Kramer Mikkelsen:
”Når man om nogle år kommer kørende ad motorvejen fra lufthavnen, vil man mødes af en helt ny skyline, når man nærmer sig Ørestad. World Trade Center med sine tårne får enorm synlighed og bliver et symbol på dynamikken og den hurtige puls i Ørestad”
Desværre synes hverken Kalvebod Brygge, Havnestaden på Bryggen eller Ørestaden, at byde på den tiltrængte fornyelse, det indre København godt kunne bruge. Hvad mon med byggerierne i Sydhavnen og Nordhavnen?
|
|
|
|
|
|
|
Ritt Bjerregaard og anklagerne mod Venstre om korruption.
11. april 2007. TMF afviser byggeriet på Teglhomen.
29. marts 2007. Jesper Schou Hansen og Venstre i BR renset for samtlige anklager. Hverken Ritt Bjerregaard eller NCC ønskr dog at beklage. Venstre angriber nu S for en systematisk forføgelse af Jesper Schou Hansen, og vil blandt andet have undersøgt om Ritt Bjerregaard har brugt af kommunens pengekasse i denne anledning.
14. marts 2007.
Sagen er sendt videre til Statsadvokaten. 6. marts, og sagen om korruptionsanklager mod Venstres medlemmer på Rådhuset stadig uafklaret. Politiet oplyser, at den hektiske politiaktivitet omkring ungdomshuset har forsinket undersøgelserne. Det notat som normalt udarbejdes i sådanne sager på Rådhuset findes tilsyneladende ikke, og Ritt Bjerregaard og Kommunen har følt det nødvendigt med en redegørelse. NCC har også udarbejdet en redegørelse.
Går det for stærkt i kommunen og i TMF? Mette Frederiksen udtalte ved sin afgang. De politiske metoder for at fremskaffe billige boliger i København er »yderst juridisk betænkelig«.
NCC var også i denne situation overrasket og ville undersøge sagen nærmere, hvilket kommunen ikke ville. NCC har måske belært af denne sag valgt at gå målrettet efter Jesper Schou Hansen. NCC vil imidlertid ikke fremlægge den ønskede dokumentation.
Christianshavnernet skrev om enevælden i forbindelse med kommunevalget:
Når man vil ændre på verden fra oven:
Efter sagen om mane 100 mio. forsvundne kroner på budgetkontoen (for 2008 mangler igen 300 mio.) for de københavnske skoler, og en langvarig og uløst strid om Ungdomshuset, så er der opstået en ny sag på Rådhuset.
Dennegang om bestikkelse og korruption. Hvem der har gjort hvad, hvorfor og hvornår er det svært af få rede på. NCC har fået problemer med en tilladelse til et byggeri på Boholm i TMF, og den sag er nu gjort til løftestang for politisk mudderkastning. Det står vel nogenlunde klart, at NCC står til at miste en masse penge og det står også klart, at et opgør mellem NCC og partiet Venstre er en realitet. Dato oplyser den 14.02 at det er klimaet omkring de billige boliger som har forgiftet hele miljøet omkring de mange byggerier, hvor også de mange spildte NCC penge på Krøyers Plads projekterne mv., skulle høre til blandt årsagerne?
Søren Pind og NCC i åben krig om sagens substans og hændelsesforløbet, som mere og mere godt kunne tyde på et politisk opgør mellem S og V. En politisk bommert i TMF. Pressemeddelelese NCC.
En tilsvarende sag om erhverv for tæt på boliger som på Boholm ved Fisketorvet i Sydhavnen kunne lure i den aktuelle sag om Margretheholmen, hvor der skal opføres støjvolde.
|
Christianshavnernet skrev om enevælden på Rådhuset i forbindelse med kommunevalget:
Ritt's lederevner, situationsfornemmelse og troværdighed er, i forbindelse med konstitueringen efter kommunalvalget 2005 som gav Socialdemokratiet og fornyelsen af partiet 2 borgmesterposter ud af 3 sikrede pladser, blevet åbenlyst svækket. Hendes tackling af konstitueringen kan blive et handicap i jobbet som overborgmester. Ritt er kendt for sine kaffeklubber og som en livlig kombattant i personopgør, men Ritt har vist ikke mange politiske resultater med i bagagen. Ritt har i hendes fornyelsesproces på Københavns Rådhus indført en amerikaniseret ledelsesstil. Hvis du ikke er for mig - er du imod mig, en retorik som den Bush bruger for at få sin vilje.
Siden valget har der fx været sagen om Jette Bergenholz Bautrup og lokale socialdemokraters modstand mod Kløvermarken projektet, og nu er det et spørgsmål om folk bosat i Stevnsgade med ansættelse i kommunen får mundkurv på. Ret ind eller dit job er i fare! Det mener en lokal i Jyllands-Posten i dag til morgen. I øvrigt synes Kløvermarken ikke længere at være aktuel som byggegrund for billige boliger. Se ovenfor.
Kommunen inviterer til et arrangement om København er en by for alle.
|
Side om kommunevalg. Politik.
Ritt Bjerregaard og København som metropol
180 grader på 180 dage
Budgetforhandlingerne
Januar 2007
Projektet billige boliger skudt i sænk. Sagen om Ungdomshuset på Jagtvejen synes at opbruge den overskydende energi, en Rådhusføljeton som ingen ende vil tage. En ting er sikkert, de handicappede er i den grad trådt over tæerne med forslaget om at bringe Stevnsgades skole i spil, hvilket da også har fået Fonden bag Ungdomshusets bevarelse til at trække sig.
Januar 2006
Ritt fremsætter et løfte om 5000 boliger til max 5000 kr. om måneden. Vi har samlet en række links nederst på denne side.
Februar 2006
Ritt offentliggør plan for, hvordan der skal skabes åbenhed på Rådhuset
Marts 2006
Initiativer til at sparke integrationen igang. Integration
På trods af udtalelser om det modsatte, fastholder Socialdemokratiet, at alle politiske aftaler fra før Ritt's tid stadig gælder. I en pressemeddelelse har Ritt sammen med borgmesterkollegaerne Klaus Bondam, og Bo Asmus Kjeldgaard bekræftet budskabet om, at ingen skal frygte løftebrud: »Vi vil nu på det kraftigste opfordre til, at vi i stedet sætter fokus på det politiske indhold i de mange vigtige konkrete sager og projekter, og at V, K og DF ikke fortsætter med en ulidelig optagethed af proces, som jo reelt er uden værdi for borgerne og deres kommune.« Martin Geertsen hæfter sig ved, at socialdemokraterne torsdag i Borgerrepræsentationssalen ikke nøjedes med at sige: Ja, aftalerne holder stadig, nææ de fremsatte et ændringsforslag: »Det foreslås, at Borgerrepræsentationen godkender: at de politiske aftaler, som Borgerrepræsentationen har vedtaget, naturligvis fortsat står ved magt - og kan alene ændres ved en beslutning herom i Borgerrepræsentaionen.
Amager er udset til at huse en lang række af OL aktiviteterne, hvis det kommer dertil. Forliste OL drømme, Ritt har lagt sagen om København som OL by i 2024 død. Drømmene om København som OL by i 2024 er definitiv død. Ritt udtaler: "Jeg synes i højere grad, at København har brug for idrætsanlæg, som byens borgere kan bruge og ikke store prestigeanlæg, som der skal til, hvis man vil huse en sådan begivenhed".Siden denne udtalelse har Ritt vistnok skiftet synspunkt, og er i dag mere positiv overfor København som OL by!
Ritt støtter Hizb-ut-Tahrirs rettigheder. Ifølge Hizb-ut-Tahrirs danske hjemmeside arbejder organisationen for indførelsen af en islamisk stat baseret på sharialovgivningen.
Ritt til Østerbro Avis den 9. marts 2006 0m 180 grader rundt på 180 dage. "Jeg mener, at alle borgmestre er nødt til at være enige om budgettet, hvis sådan et styre, som det her skal fungere. Jeg synes ikke man kan sige, at de (Pind og Geertsen, red.) blev holdt uden for eller ikke var inde i varmen, de kunne selv være gået ind og have taget et ansvar for budgetforhandlingerne, men de valgte at stå uden for," siger hun. Hun sammenligner kommunens budgetforhandlinger med Folketingets finanslov, som der også er tradition for at et bredt flertal står sammen om. "Jeg føler mig også overbevist om at det nok skal lykkes, at opnå bred enighed under de kommende budgetforhandlinger. Jeg vil i hvert fald gøre, hvad jeg kan for at få alle med. Men jeg kan selvfølgelig ikke garantere for løsgængerne," siger hun med en lidt syrlig hentydning til de to tidligere socialdemokrater Finn Rudaizky og Winnie Berndtson, der under konstitueringen sprang fra Socialdemokratiet, hvilket kostede partiet en tredje borgmesterpost. Et andet af Ritt Bjerregaards faste mål for de næste fire år er at få indført "regeringsstyre" allerede fra næste kommunalvalg. Det vil betyde, at Københavns Kommune vil få stort set samme styreform, som landet har, plus at alle syv borgmesterposter vil blive besat af de partier, der kan danne et flertal sammen. Læs hele interviewet i Østerbro Avis.
Magtens arrogance: Mens de øvrige partier på Københavns Rådhus forsøger at få Ritt Bjerregaard til at forstå, at der altså eksisterer et sæt spilleregler for, hvordan man agerer - inklusiv bruger offentlige penge - så bliver den socialdemokratiske ordfører Anne Vang sendt i byen for at fortælle, at de andre ikke har nogen politik. Denne mangel på politik skulle så være årsagen til, at Ritt Bjerregaard bliver forstyrret med ligegyldigheder, som f.eks. hvordan man bruger offentlige midler.
Det er muligt, at Anne Vang mener, at det er knap så relevant, at Ritt Bjerregaard har brugt op imod en halv mio. kr. på orange måtter m.v. (februar projektet om åbenhed, red.), som hendes embedsmænd ikke lige kan finde demokratisk funderet........ Københavns kommunes presseklip den 21. marts.
April 2006
Initiativer til styrkelse af indsatsen for en bedre fordeling af børn med anden etnisk baggrund på byens skoler
De politiske aftaler kan stadig ændres: "Det foreslås, at Borgerrepræsentationen godkender: at de politiske aftaler, som Borgerrepræsentationen har vedtaget, naturligvis fortsat står ved magt - og kan alene ændres ved en beslutning herom i Borgerrepræsentaionen." Vedtaget i BR den 23. marts 2006.
Winnie Berendtson skriver i JP om 180 rundt på 180 dage, og om troværdigheden.
København - åben by. Ritt ønsker at komme i dialog (Urban) omkring byens udvikling med byens borgere! Kulturborgmester Martin Geertsen skriver på sin blog: "Ritts åbenhedskampagne smager lidt for meget af Ritt og lidt for lidt af København". Åbenhed i København og chat.
Ritt løber fra indgåede aftaler! Ritt føler sig misforstået, aftalerne gælder alligevel.....! Der synes at være opstået usikkerhed om hvad Ritt egentlig mener. Ritt's talskvinde, Anne Vang, udtaler til Lorry, at aftalerne holder, men de skal kunne omgøres i nogle nedsatte udvalg som bedre afspejler sammensætningen af den nuværende Borgerrepræsentation. Anne Vang anklager de borgerlige partier for at være ideforladte. VKO i BR ønsker sikkerhed for aftalerne.
Skoleforlig. Faglighed for alle.
Maj 2006
Fokus på erhvervslivet - Gang i København
"Gang i København" en Copy af Martin Geertsens forslag fra september 2005!
|
|
|
|
|
 |
|
Populisme for fuld udblæsning: Projektet "Gang i København" indebærer en undersøgelse af erhvervsparkering, udendørsservering og sponsering af det offentlige rum. Etablering af Københavns Erhvervscenter, hvor iværksættere skal kunne få svar på deres spørgsmål og en målsætning er, at forøge iværksætternes afsætning til Københavns Kommune, og derfor skal der etableres en særlig hjemmeside til fremvisning af deres produkterne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- Gang i koncerterne. Koncerter i det fri har i årevis forpestet boligmiljøer på Christianshavn. Beboerne på Christianshavn (Holmen) slås jævnligt med naboernes natlige koncerter afholdt i Base Camp og i Christiania.
- Gang i støjniveauet. Dansk Røde Kors afholdt den 28. juni et festival arrangement i bunden af Strandgade, og beboerne ud til kanalen kunne for engangs skyld selv opleve støjniveauet ved friluftkoncerter.
- Gang i byens rum. Gang i byens rum.
Tænketanken har et år til at udtænke de kreative ideer.
Protektor på Københavns Universitet Lykke Friis er blevet ansat af overborgmester Ritt Bjerregaard til at stå i spidsen for en ny tænketank i København, som skal rette op på den manglende erhvervsudvikling i København.
Lykke Friis udtaler til Børsen den 26. maj 2006:
”Et af mine hjertebørn er at gøre København til en international uddannelsesby. Derfor skal vi tænke over, hvordan vi brander København, hvordan vi tiltrække studerende, og hvordan vi får dem til at blive,”
”Uddannelsesinstitutionerne skal være bedre til at spille sammen med erhvervslivet på alle områder, men især biotek og IT er interessante, fordi vi har muligheden for at blive førende på de områder. Samtidig skal København blive bedre til at tiltrække internationale konferencer, meningsudveksling osv”.
”Ser man blot til Stockholm og Helsinki, må man konstatere, at disse byer har væsentligt større succes med at skabe vækst end København. Så en idé kunne jo også være at stille skarpt på, hvad man kan lære ved at se uden for Danmarks grTænketanken har et år til at udtænke de kreative ideer.
København skal tiltrække udenlandske studerende og udvikle sig til en international uddannelsemetropol. Kun på den måde kan Danmark være med i kampen om talenterne, som er afgørende i en globaliseret verden.
Juni 2006
Forlag til etablering af Københavns Madhus.
Ritt frafalder tilsyneladende planen om randbebyggelser på Kløvermarken?
Ritt fremsætter atter tanker om flertalsstyre i København.
De første 180 dage er nu gået.
August 2006
Forslag om en metropolzone
Fornyelsen på Rådhuset kan ikke holde til tempoet.
Politisk arbejde er andet end at skulle sidde på Rådhuset. JPK om Ritt Bjerregaard. Ritt vil holde fri om onsdagen. Fredag er i forvejen næsten mødefri, om torsdagen samles Borgerrepræsentationen, og om mandagen.....belært af, der som regel er meget arbejde i weekenden, vil Ritt holde fri fra politisk arbejde. Hvad mon der skal ske om tirsdagen...... Uglen vil på denne side forsøge at følge udviklingen i Ritts arbejde. Se også Ritts egen weblog med hendes kalender.
Ritt Bjerregaard tiltrådte som overborgmester den 1. januar 2006. Hun afløser Jens Kramer Mikkelsen (og hans stedfortræder Lars Engberg), da Jens Kramer forlod posten i utide i september 2004 for at blive direktør i Ørestadsselskabet.
København har haft socialdemokratisk styre så lang tid tilbage nogen kan huske, men Ritt har lovet at forny styreformen og udviklingen.
Ritt har da også fremlagt en plan. 180 grader rundt på 180 dage. Efter Uglens opfattelse er dette motto udtryk for at ville ensrette måske helt kvæle den politiske debat, som det skete i sagen Wallait Kahn. På denne måde giver Ritt sig selv 6 måneder til at finde ud af: Hvem er for mig, og hvem er imod mig..........
I januar blev BR løsgængerene Finn Rudaizky, Winnie Berndtson og Waillait Kahn som de første sat udenfor døren. Ingen mødelokale og ingen sekretariatshjælp til dem. Martin Geertsen fandt imidlertid hurtigt et lokale, og Ritt siger nu, at alle på Rådhuset skal have tilfredsstillende arbejdsvilkår.
Læs Finn Rudaizky's kritik i Amagerbladet her.
|
 |
|
|
|
|
Ritt ansætter en spindoktor som begynder på jobbet den 18. april 2006.
Styreformen i København
Borgerne i København skal være glade for og stolte af at bo i Danmarks hovedstad, siger Ritt Bjerregaard, som vil ændre styreformen på Rådhuset.........
Ritt Bjerregårds åbningstale. 180 grader rundt på 180 dage.
”Den hidtidige opdeling, hvor hver borgmester har hersket over sit eget lille kongerige, undertiden i krig med andre tilsvarende små kongeriger, har klart fremdyrket en politisk kultur og en administrativ selvforståelse, der står i vejen for en effektiv opgaveløsning for borgerne.”
Borgerne i København skal være glade for og stolte af at bo i Danmarks hovedstad. Sådan er det også langt hen ad vejen. Men retfærdigt eller ej, så må man konstatere, at ’Rådhuset’ det vil sige Københavns bystyre, har et dårligt image, og den langvarige og rodede konstituering efter kommunalvalget har ikke gjort det bedre, konstaterer Københavns nye overborgmester, Ritt Bjerregaard. Derfor er det en god ide at benytte den lejlighed, vi har fået med den nye opgavefordeling i kommunen, hvor der alligevel skal laves om og tænkes nyt, til at gennemføre et serviceefter-
syn.
Selve styreformen i Københavns Kommune er uhensigtsmæssig, fordi det er vanskeligt at placere ansvaret for en opgaves løsning hos en bestemt person eller koalition. Byens borgere forstår af gode grunde ikke, hvordan opgaver og ansvar er fordelt mellem flertals- og mindretalsborgmestre. Det vil muligvis være bedre, hvis byen kunne få et flertalsstyre. Men indtil det eller noget andet bliver forsøgt, må det nyvalgte bystyre være indstillet på at samarbejde i højere grad end tidligere. Forudsætningen for at det kan lade sig gøre, er gensidig respekt. De partier, der påtager sig en borgmesterpost, må også påtage sig et medansvar for kommunens budget, forventer Ritt Bjerregaard.
Det nyvalgte bystyre bør gennemgå det budget, som det afgåede bystyre har vedtaget, og tilpasse det den fornyelse, som den nye Borgerrepræsentation skal gennemføre. Den proces vil samtidig kunne bidrage til at afklare, hvordan de forskellige borgmestres områder kan bidrage til at løse de problemer, der ligger forude.
Borgmestrene skal kunne samarbejde om at etablere en tydelig politisk styring af byen. Hidtil har borgmestre og partier samarbejdet på kryds og tværs uden nogen synlig helhed. En af konsekvenserne har været, at embedsmændene i alt for høj grad har måttet sørge for at få forvaltningerne til at fungere. Det har de gjort hæderligt og kompetent. Men embedsmændene har naturligvis hverken det politiske mandat eller det samlede overblik. Det viser sig specielt i de sager, hvor man skal tænke politisk offensivt og ikke kan forlade sig på at gøre, som man plejer.
Mest iøjnefaldende er det kompleks, der med en lidet dækkende betegnelse bliver kaldt ’Integrationen’. Betegnelsen kan forlede til at tro, at sagen hovedsagelig handler om, hvad vi andre majoriteten skal gøre ved indvandrerne/de fremmede. Det har betydet, at en stor gruppe af byens indbyggere uden videre bliver indrangeret som sociale tilfælde og bliver berøvet ansvaret for deres egen livssituation ved at blive betragtet som genstande eller ting (’klienter’), som skal håndteres af andre.
Projektet billige boliger.
 |
|
|
Der er i København knap 280.000 boliger til byens 500.000 indbyggere. Knap halvdelen af byens boliger er 1 og 2 værelses, ca. 30% er med 3 værelser, medens kun lidt over 20% har 4 værelser og derover. Omkring 1/3 af boligerne er under 60 m2, der er fortsat 17% der har installationsmangler, og ca. 1/3 af boligerne er fra før 1920. 40.000 boliger mangler stadig bad. Prisen for en ejerbolig, som udgør 20% af markedet, er på 10 år steget fra 5.000 kroner pr. m2 til ca. 23.000 kroner pr. m2. |
|
|
|
|
|
|
Ny side om billige boliger.
Budgetforhandlingerne 2006 - 2007
August 2006.
Økonomiudvalgets budgetoverslag for 2007, som blev førstebehandlet torsdag den 24. august, er på 18,8 mia. kroner. Børne- og ungeudvalget tildeles over 7,1 mia. kr. Sundheds- og omsorgsudvalget 4,0 mia. kr., mens der budgetteres med et forbrug på 3,6 mia. kr. i Socialudvalget. Hvis budgetterne ikke slår til, så er der er et budgetoverskud på 577 mio. kr., at gøre godt med. Hvis budgettet vedtages uden ændringer, vil der være penge til en samlet vækst i serviceudgifterne på 1,3 procent, svarende til cirka en kvart mia. kroner.
16. februar 2007. Redegørelse om sagen vedrørende mistanke om korruption i forbindelse med byggeri på Teglværkshavnen.
Foranlediget af den omfattende omtale i pressen af en sag om korruptionsanklager mod et medlem af Københavns Borgerrepræsentation har overborgmesteren anmodet Økonomiforvaltningen om en redegørelse om sagen til Borgerrepræsentationens medlemmer, herunder om baggrunden for Økonomiforvaltningens reaktion på henvendelsen fra NCC om mistanken om korruption.
Baggrund
Økonomiforvaltningens adm. direktør Claus Juhl blev den 6. februar 2007 kontaktet på sit kontor af den socialdemokratiske gruppeformand Jesper Christensen og Anne Vang, der er politisk ordfører for den socialdemokratiske gruppe og medlem af Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget. De oplyste, at Anne Vang samme dag var blevet kontaktet af NCC vedrørende sagen om byggeri på Teglværkshavnen, der var på dagordenen for Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. februar 2007.
NCC var overfor Anne Vang fremkommet med oplysninger, der kunne indeholde mistanker om korruption rettet mod et medlem af Borgerrepræsentationen i forbindelse med sagsforløbet vedrørende lokalplansagen, og som NCC fandt mærkværdigt. Anne Vang orienterede sin gruppeformand Jesper Christensen om oplysningerne, og de besluttede sammen at rette henvendelse til Økonomiforvaltningens adm. direktør Claus Juhl.
Claus Juhl meddelte, at han på baggrund af oplysningernes karakter ville tage sig af det videre forløb i sagen. Han kontaktede derefter straks NCC og blev stillet igennem til koncerndirektør Christian Herskind. Christian Herskind beskrev telefonisk sagsforløbet for Claus Juhl. Christian Herskinds beskrivelse af forløbet gav uomtvistelig grundlag for mistanke om, at der ikke alene var en betydelig risiko for, at behandlingen af sagen om byggeri på Teglværkshavnen i Teknik- og Miljøudvalget om onsdagen den 7. februar 2007 kunne blive påvirket af usaglige hensyn, men også mistanke om, at et medlem af Borgerrepræsentationen uberettiget i forbindelse med sagen havde udnyttet sit hverv som medlem af Borgerrepræsentationen.
Forholdet vedrørende den alvorlige mistanke om uberettiget udnyttelse af hvervet som medlem af Borgerrepræsentationen rejser spørgsmål om realisering af en forbrydelse efter straffeloven og dermed et strafferetligt forhold. Straffelovsovertrædelser kan ikke undersøges af hverken Borgerrepræsentationen eller af den kommunale forvaltning, men henhører under politiets efterforskning med de retssikkerhedsgarantier, som det indebærer for den eller de mistænkte.
For at få afklaret rigtigheden af NCC ’s oplysninger om mistanke for korruption rettet mod et medlem af Borgerrepræsentationen besluttede Claus Juhl derfor at kontakte Københavns Politi ved politidirektør Hanne Bech Hansen. Forinden havde Claus Juhl orienteret overborgmester Ritt Bjerregaard som formand for Borgerrepræsentationen.
Claus Juhl blev senere tirsdag aften kontaktet af chefkriminalinspektør Per Larsen fra Københavns Politi, der oplyste, at Københavns Politi efter at have været i kontakt med NCC havde påbegyndt en undersøgelse af sagen.
Ritt Bjerregaard underrettede onsdag formiddag den 7. februar borgmester Martin Geertsen (V) som repræsentant for Venstres gruppe i Borgerrepræsentationen om sagen. (Venstres tidligere gruppeformand Martin Hirsch var gået på orlov fra Borgerrepræsentationen med virkning fra den 2. februar 2007).
Samtidig orienterede Claus Juhl onsdag formiddag borgmester Klaus Bondam og adm. dir. Hjalte Aaberg, Teknik- og Miljøforvaltningen om sagen og anbefalede samtidigt, at sagen blev udsat på mødet i Teknik- og Miljøudvalget senere samme dag med henvisning til, at Københavns Politi havde indledt en undersøgelse.
Onsdag den 7. februar 2007 blev Claus Juhl afhørt i sagen af Københavns Politi, hvorunder han bekræftede ovenstående hændelsesforløb.
Torsdag den 8. februar 2007 orienterede Claus Juhl de øvrige adm. direktører i kommunen på de syv adm. direktørers sædvanlige torsdagsmøde.
Sagen om byggeri på Teglværkshavnen
Sagen om byggeri på Teglværkshavnen, der var på dagsordenen på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. februar 2007, vedrører opfølgning på en afgørelse fra Naturklagenævnet af 19. december 2006 om opførelse af boliger på et areal på Teglværkshavnen i relation til den gældende lokalplan nr. 310 for området.
Naturklagenævnet havde i afgørelsen af 19. december 2006 ophævet Københavns Kommunes afgørelse af 10. oktober 2006 om tilladelse til NCC til opførelse af 204 boliger på ejendommen matr. nr. 176 Kongens Enghave. Det var MAN Diesel A/S, der havde påklaget kommunens afgørelse til Naturklagenævnet.
Til mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 7. februar 2007 var udsendt en indstilling fra Teknik- og Miljøforvaltningen til udvalget om at beslutte at igangsætte udarbejdelse af et lokalplantillæg til lokalplan 310 med henblik på at lovliggøre opførelse af det planlagte boligbyggeri. Lokalplantillægget skal efter det anførte i indstillingen indeholde en præcisering af anvendelsen, som sikrer overensstemmelse mellem plangrundlag og den eksisterende anvendelse, og angiver, hvad der skal foretages af støjisolerende tiltag for ny bebyggelse nær MAN Diesel A/S for såvel erhverv som boliger og muliggøre opførelse af NCC ’s byggeri Boholm.
Sagen indeholder således en interessekonflikt mellem NCC og MAN Diesel A/S i forbindelse med nybyggeri på Teglværkshavnen. NCC har efter det oplyste i pressen allerede investeret et større millionbeløb i projekteringsudgifter vedrørende boligbyggeriet.
Økonomiforvaltningens reaktion på henvendelsen fra NCC om mistanken om korruption.
Det daglige ansvar for Borgerrepræsentationens opgaver, herunder overborgmesterens opgaver som formand for Borgerrepræsentationen, varetages af Økonomiforvaltningen. Henvendelser til kommunen med oplysninger om mistanke om, at medlemmer af Borgerrepræsentationen og dennes udvalg uberettiget udnytter deres kommunale hverv, henhører i forlængelse heraf umiddelbart under overborgmesteren og Økonomiforvaltningen.
Det var derfor berettiget, at Anne Vang og Jesper Christensen i den konkrete sag rettede henvendelse til Økonomiforvaltningens adm. direktør Claus Juhl om sagen med henblik på hans vurdering af, hvad oplysningerne burde give anledning til i kommunen.
Som nævnt kontaktede Claus Juhl straks NCC telefonisk og blev henvist til koncerndirektør Christian Herskind, hvis beskrivelse i telefonsamtalen den 6. februar 2007 om sagsforløbet gav et uomtvisteligt grundlag for mistanke om, at der ikke alene var en betydelig risiko for, at behandlingen af sagen om byggeri på Teglværkshavnen i Teknik- og Miljøudvalget om onsdagen den 7. februar 2007 kunne blive påvirket af usaglige hensyn, men også en mistanke om, at et medlem af Borgerrepræsentationen uberettiget i forbindelse med sagen skulle have udnyttet sit hverv som medlem af Borgerrepræsentationen.
Oplysningerne rejste således spørgsmål om realisering af en forbrydelse efter straffelovens § 144 og dermed et strafferetligt forhold.
Straffelovens § 144 har følgende indhold:
” Den, der i udøvelse af dansk, udenlandsk eller international offentlig tjeneste eller hverv uberettiget modtager, fordrer eller lader sig tilsige en gave eller anden fordel, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 år.”
På grund af sagens karakter fandt Claus Juhl ikke, at kommunen kunne undlade at reagere på NCC ’s oplysninger om mistanke om korruption rettet mod et medlem af Borgerrepræsentationen. Dels har kommunen en pligt til at værne om respekten for kommunens bystyre og i den forbindelse få afklaret rigtigheden af de af NCC fremsatte alvorlige påstande mod et medlem af kommunens Borgerrepræsentation, dels indebar NCC ’s oplysninger en risiko for, at afgørelsen af sagen om lokalplantillægget vedrørende byggeriet på Teglværkshavnen kunne blive truffet på usagligt grundlag. En eventuel senere afsløring og dokumentation af mistanken om korruption i forbindelse med sagens behandling ville medføre, at beslutningen i sagen om lokalplantillægget blev ugyldig med deraf følgende eventuelle erstatningskrav mod kommunen.
På baggrund heraf foretog Claus Juhl følgende:
Claus Juhl orienterede overborgmesteren om sagen samt om, at han vedrørende den alvorlige mistanke rettet mod et medlem af Borgerrepræsentationen for uberettiget udnyttelse af hvervet som medlem af Borgerrepræsentationen og dennes udvalg ville rette henvendelse til Københavns Politi.
Formålet var at få afklaret rigtigheden af NCC ’s oplysninger om mistanke for korruption. Mistanke om korruption er et strafferetligt forhold, som ikke kan undersøges af hverken Borgerrepræsentationen eller den kommunale forvaltning, men henhører under politiets efterforskning med de retssikkerhedsgarantier, det indebærer for den eller de mistænkte.
Kommunen skal ikke træffe afgørelse vedrørende sagen, der er undergivet offentligt påtale, og har derfor ikke pligt til forinden henvendelsen til politiet at forelægge sagen for den eller de mistænkte eller Borgerrepræsentationen. Der er heller ikke i kommunen praksis for forelæggelse af sager om politianmeldelse af eventuelle straffelovsovertrædelser i kommunens tjeneste for Borgerrepræsentationen til godkendelse.
Claus Juhl aftalte med overborgmesteren, at hun i Martin Hirsch’s fravær orienterede borgmester Martin Geertsen om sagen.
Claus Juhl aftalte videre med overborgmesteren, at han orienterede borgmester Klaus Bondam og adm. direktør Hjalte Aaberg, Teknik- og Miljøforvaltningen, og anbefalede dem, at den konkrete sag om byggeri på Teglværkshavnen blev udsat på mødet i Teknik- og Miljøudvalget med henvisning til, at Københavns Politi havde indledt en undersøgelse. Dermed var der taget højde for risikoen for, at kommunens behandling af sagen kunne blive påvirket af usaglige hensyn.
Som nævnt ovenfor underrettede overborgmesteren onsdag formiddag borgmester Martin Geertsen (V) som repræsentant for Venstres gruppe i Borgerrepræsentationen om sagen.
Torsdag den 8. februar 2007 orienterede Claus Juhl de øvrige adm. direktører i kommunen på de syv adm. direktørers sædvanlige torsdagsmøde.
Efter sagen blev omtalt i pressen i weekenden den 10. /11. februar 2007 udsendte Claus Juhl den 11. februar 2007 en pressemeddelelse om sagen. Pressemeddelelsen blev samtidig lagt på kommunens hjemmeside.
Spørgsmålet om notatpligt, som har været nævnt i pressen i forbindelse med sagen.
Ifølge offentlighedslovens § 6 har myndigheder i afgørelsessager pligt til at gøre notat om faktiske, f. eks. mundtligt modtagne oplysninger, der af betydning for sagens afgørelse. Det gælder dog ikke, hvis oplysningerne i øvrigt fremgår af sagens dokumenter. Endvidere kan der som følge af ulovbestemte forvaltningsretlige grundsætninger også være notatpligt i andre sager om faktisk forvaltningsvirksomhed, blandt andet af hensyn til retten til aktindsigt.
Sagen om mistanke om korruption rettet mod et medlem af Borgerrepræsentationen er ikke en sag, hvori Københavns Kommune skal træffe afgørelse. Beslutningen om at rette henvendelse til politiet om sagen er en processuel beslutning, ikke en afgørelse i forvaltningslovens forstand. Claus Juhl har således ikke efter offentlighedslovens § 6 haft pligt til at udarbejde et notat om sine samtaler med blandt andet Christian Herskind. Hensynet til at der i forvaltningen foreligger notat om oplysningerne om sagens baggrund og de initiativer, der blev taget som følge heraf, er opfyldt ved Claus Juhls pressemeddelelse, som blev sendt ud den 11. februar 2007, inden han tog på vinterferie.
Oplysningerne om korruptionsmistanken indgår i politiets efterforskning og er efter § 2, stk. 1, i offentlighedsloven undtaget fra aktindsigt. Efter § 2, stk. 1, gælder offentlighedsloven ikke for sager inden for strafferetsplejen. Der kan således ikke antages at foreligge notatpligt herom af hensyn til retten til aktindsigt.
|