Klik på rasmuss.dk eller gå til Forsiden for information om Christianshavnernet 2004.

CHRISTIANSHAVNERNET - fotos - information - debat - kommentarer

Christianshavn

Holmen

Kanalen

Volden

Refshaleøen

Redaktionelt
Forsiden
Nedefra og op

Om os

Meninger

Sideoversigt

Emneoversigt

Fakta

Christianshavn

Debat forum

Lokaludvalg

Vejviser
Christianshavn

Nyttige adresser

Set & Sket

Opslagstavlen

Presseklip

Sidste Nyt

Fremtiden

Fortiden

Spisesteder

Café liv

Rendez-Vous

Se oversigt

Restaurationer
Café au lait
Bodega
Bistro
Coffee Shops
Take Away
Sandwich Shops
Gøglere &
Musikanter
Smugkroer
Spisesteder
Natkassen
Anonyme Steder

Anmeldelser.


Traditionerne

Boligforeninger

Kandestøberene

Seniorer

Græsrødderne


Markedspladsen

Christianshavn

butiksliv

&

DOMICILER


Nyttige adresser

Vejviser til

Kanalen

Sport

Institutioner mv.


Bastionerne

Volden

Kalvebod Bastion
Enhjørningens
Bastion
Panterens Bastion
Elefantens Bastion
Løvens Bastion
Ulrichs Bastion
Sophie Hedvigs
Bastion
Vilhelms Bastion
Carls Bastion

Frederiks Bastion

Charlotte Amalies Bastion
Quintus Bastion

Bolværk & Sejlskibe

Brug også

Nyttige adresse

Christianshavns
Travaljelaug
Christianshavns
Baadudlejning
Christianshavns
Baadforening
Livet i
Kanalen
Skibe på
Holmen
Trafikinformation
Havnebussen

Lystbådehavnen
Lynetten

De ukendte steder
Lirekassens rute
Holmen
Refshaleøen
Kullturpingerne
Nordatlantens
Brygge

Operaen

Christianshavns
Beboerhus

Christianshavns
Bibliotek

Christiania

Ting og Sager

Klunserhjørnet
Køb/Salg/Bytte

Universelle Mødesteder
Samtalen med Gud
Christians Kirken

Frelser Kirken

Trossamfund
Mere Finanslov

Filmskolen

Søkvæsthuset

Arkitektskolen

Teater Skolen

DAC
Gammel Dok

Rytmisk Musik

Gymnasiet

Døtre Skolen

Christianshavns
Skole

Rodekassen

Den Sorte
Diamant

Middelgrundens
Vind

Flakfortet

Copenhagen
Airport

Copenhagen
MalmøPort

By og Havn

Øksnehallen

Kulturhavn

La meilleure
façon

de ne pas
avancer

est de
suivre

une idée fixe

Citations du Monde

DGI byen
Copenhagen X


Ny Bolig

I 2014 er rigmandsghettoer for alvor blevet et tema i den offentlige debat. Mangfoldighed styrker fællesskabet og sammenhængskraften i samfundet, mener flere politikere, og den risikerer at blive sat over styr som følge af den stadige mere tydelige polarisering, hvor de fleste vælger at bosætte sig sammen med ligesindede.

Samtidig bor hver femte dansker eller 39% af befolkningen alene, i Region Hovedstaden 335.000 personer, som lægger pres på lejeboligmarkedet, familieboligerne og de mange ny boliger. Og det er især den mest velhavende del af den københavnske befolkning som repræsenterer vækst. Antallet af danskere, der har mere end 1/2 mio. kr tilbage til sig selv om året, er siden år 2000 steget med 150 procent og udgør i 2014 117.298 personer. Det er i sær denne befolkningsgruppe, som er drivkraften i Hovedstadens vækst.

Publikationen Byen 2025 offentliggjort den 19. marts 2014 som PDF.

I kommunalvalgkampen november 2013 var ungdomsboliger, som de var det under Kramer Mikkelsen, sammen med støttet almene+ boliger, det vil sige billige almene boliger, et hit. Socialdemokratiet i København vil imidlertid ikke sætte grundskylden ned for ejere, selvom kommunen har et overskud i kassen på 9 mia. kroner, en skat som derfor vil blive ved med at stige frem til 2017. Pengene er øremærket til andre formål, udtaler Frank Jensen.

Lejerne slipper heller ikke

Skats forfejlede ejendomsvurderinger betyder Udlejer typisk sætter huslejen i vejret, for på den måde at give ejendommen en højere salgsværdi. I Boltens Gård er lejen gået i vejret med mellem 5 og 6.500 kroner på årsbasis efter en ny vurdering af ejendommens grundværdi i 2011, skriver Politiken. Rigsrevisionen kritiserede i august Skat for at ramme ved siden af i hele 3 ud af 4 vurderinger. Helt galt var det i 2011, hvor 41 procent af ejendommene blev vurderet for højt. Det er den vurdering, som skatteminister Holger K. Nielsen (SF) vil fastfryse frem til 2016. Det har de borgerlige partier afvist, og regeringen vil nu forsøge at få et flertal for planen sammen med Enhedslisten. Hvis nu EL accepterer mod at få beboerlicensen til biler sat i vejret, så kører det jo som det skal, for hvem ved om man har den samme bolig i 2016, og hvad med perioden før 2011?

Islands Brygge

Town House op til Nokken til 4.995.000,00 kroner. 30 byhuse i tre etager med egen have og terrasse er i 2012 under opførelse. Rækkehusene er solgt. Boligerne er på 152 - 158 m2 og har 3, 4 eller 5 værelser. Husene har en forgård og terrasse samt mulighed for tagterrasse.

Havnevigen er projekterede boliger Bryggen syd som i 2011 er udbudt af NCC. I 2013 - 14 opføres Town House og Yard House med i alt 30 + 16 arkitekttegnede byhuse på 155 etagemeter.

Antallet af boligprojekter er mere end tredoblet de seneste år. Med udgangspunkt i København og Aarhus er der et markant opsving i gang som følge af en stærk befolkningsvandring mod Danmarks største byer. Det har fået flere developere til at gå i gang med udvikling af boliger, og investorerne ser det som et af de sikreste investeringsmål.

Samtidig ser det langt om længe ud til, at bunden er nået i boligmarkedet og blandt andet i København er der i København små stigninger at spore i boligpriserne. Estate Media.

Boliger undervejs på Christianshavn : NCC Krøyers Plads - indflytning september 2014 - Boligerne på Margretheholmen er ramt af Sjælsøes konkurs. Et nyt boligkompleks overfor Kløvermarken står færdigt i 2013. I Vermlandsgade bygges i foråret 2014 yderligere i alt 76 lejligheder på 8.400 m2 døbt Christmas Møllers Have.

Der bygges ny boliger på Krimsvej langs Amager Strand og højkuse fx Strandtårnet - Øresund Tower på 13 etager - Twister på 15 etager, og Øresundstårnet med 101 lejeboliger i 21 etager
Der bygges i Ørestad fx Radiorækkerne. Se By & Havn
Der bygges på Islands Brygge - Walls Townhouse - NCC Havnevigen (rækkehusene udsolgt) - NCC Kridtholmen - og en række ny boliger op til Nokken.
Der bygges i Sydhavnen : Havneholmen - Enghave Brygge, Cirkuspladsen, Teglholmen & Sluseholmen.
Der bygges i Frihavnen, Langlinie & Nordhavnen fx er Amerika Plads blevet realiseret Fyrtårnet.

Krisen er gået udenom Islands Brygge, hvor der op til Nokken er livlig byggeaktivitet.

Ejendomsselskabet Walls er på vej med anden etape på T-grunden. Byggeriet forventes påbegyndt i 2014 med indflytning i 2015. Boligerne bliver på 78 - 213 m2 til priser fra 2,1 millioner kr. Sfinxen er navnet på et 12 etagers højhus, som skal ligne en egyptisk gudestatue. Kælder, stue og 1. sal har form som Sfinxens krop og en del bliver udlagt til serviceerhverv. Boligerne ligger i etagerne, der rejser sig i højden. På T-grunden kan Walls opføre i alt 16.500 etagemeter, som Walls har opdelt i fem projekter, tre rækkehus projekter og to højhuse med ejerlejligheder. I alt ca. 120 boliger. Walls første projekt, rækkehusprojekt Next Door, bestod af otte arkitekttegnede rækkehuse på hver ca. 150 etagemeter, som enten er solgt eller udlejet.

Sidste projekt på Islands Brygge er et flot 14 etagers tårn kaldet Sølvpilen med 26 ejerlejligheder, der opføres som nabo til rækkehusene og Sfinxen. Dette forventes klar til forsalg medio 2014.

Boligkrisen er gået uden om Islands Brygge.

Og boligkøberne flokkes om de nye attraktive boliger selvom prisniveauet er pænt. Nye lejligheder og rækkehuse sælges typisk for omkring 34.000 kroner pr. etagemeter. Men Islands Brygge byder på kvaliteter, som mange er interesserede i.

Sælgerne vil hæve en gevinst, men køberne vil have billigere boliger. Konklusion, et vigende boligmarked.

I marts 2013 tør ingenfor alvor udtale sig om, i hvilken retning markedet bevæger sig. De fleste tror på et status quo de næste par år.

Boligudgifterne stiger. Samtidig stiger udgifterne til transport, fællesudgifter, bidragssatserne har fået en tak og er suppleret med låneomlægningsgebyr som rammer især F1 lån. Skatterne stiger, vand, varme, el. mv. Det svage marked betyder mæglerne mister indtjening. Det betyder også, at der er en mindre omsætning i de afledte erhverv, og ikke mindst i bankerne, som ansporer til de dyre låneomlægninger. I 2013 uden lån ingen bankkonto uden gebyr. De mange tilflyttere hver måned vil gerne betale, siger mæglerne, men ikke siden 2004 har udbuddet af ejerlejligheder i København været så lavt som nu. Boligmarkedet afventer prisstigninger måske med undtagelse af luksusboligerne. Ejendomsmæglerne bønfalder boligejerene om at sælge for at få gang i økonomien. Men hvem vil frivilligt sælge med tab, fordi man har købt for dyrt! I januar 2013 var der 1216 ejerlejligheder til salg i Københavns Kommune, det viser tal fra Realkreditrådet. I januar 2012 var tallet 2101. Udbuddet er faldet med over 40% det sidste år. En analyse fra Realkredit Danmark fra november sidste år viste det samme, samt, at markedsprisen er faldet med 25 procent eller mere af, hvad boligen er blevet købt til. Boligudbudsstatistik

27. marts 2013. Renten på boliglån falder, men det gør udgiften ikke.

Bidragssatser er realkreditinstitutternes gebyr for et lån, og det ligger typisk på 0,8 % af renteudgiften om året. Kr. 1 mio. i lån koster 8.000 kroner i gebyr. I takt med at renten er faldet, er satsen steget. Bidragssatsen udgør i 2013 ifølge Nationalbanken 25% mod tidligere 16% af lånet. Kun hvis lån omlægges, som koster en bondegaard i gebyrer, så træder 60% reglen i kraft, og satsen falder fra 0,8% til måske 0,45%. Satserne er forskellige i de forskellige realkreditinstitutter. Medregnet bidrag er renten ikke faldet. Satsen afhænger af låntypen og er forskellig i de forskellige realkreditinstitutter.

Boligpriser oktober 2012

Gennemsnitspriser pr. m2 for 1 - 2 værelses lejligheder :

København K
32.229
Vesterbro
29.316
Østerbro
26.290
Frederiksberg
25.933
Nørrebro
22.653
Amagerbro
19.153
Nordvest
17.604

Tallet for tvangsauktioner svinger, Det steg fra 421 i oktober 2012 til 455 i november. Det faldt i december til 363, men steg i januar 2013 til 425 og i februar var tallet 361. Det højest registrerede af Danmarks Statestik var i 1990 med 1695 om måneden.De 10 årige afdragsfrie lån udløber successivt fra januar 2013 og frem, og i 2013 - 2014 forventes ca. 36.000 lån omlagt, hvilket kan medføre betydelige huslejestigninger, og i værste fald flere tvangsauktioner. Berlingske. Flere kan dog være blevet reddet på målstregen, for hvis lånet kun omlægges, så skal bolig og indkomst ikke vurderes. EPN.

Ny bolig på havnefronten.

Værdien af boligejernes mursten er i august 2012 på cirka 960 mia. kr, et fald på 45 mia. kr. i forhold til sidste kvartal af 2011. Det seneste fald betyder, at de samlede friværdier for de danske boligejere er sendt retur til slutningen af 2002, skriver Realkredit Danmark i en analyse. Siden sommeren 2006 er friværdierne faldet med 960 mia. kr.

Maj 2012. Færdige studerende skaber flaskehals på lejeboligmarkedet.

Boligmanglen er især i Aarhus og København et stort problem for de nye studerende, de færdige flytter nemlig ikke ud af deres 2 værelses. De studerende er længere tid om at blive færdige, men også manglen på arbejde gør flere bliver boende i den billige studiebolig. Kollegiernes Kontor i København, der har indstilling til 5.450 kollegie- og ungdomsboliger i hovedstaden, oplever også, at de studerende bliver i studieboligerne i længere tid end før. Kilde boligportal.

Afdragsfrie lån til udløb

Hovedparten af de afdragsfri lån er ydet som 30-årige lån. Når de rammer tiårs-grænsen, hvilket sker for de første i 2013, skal der automatisk betales afdrag. Det vil føre til ganske voldsomme stigninger, da det samlede lånebeløb skal betales tilbage på 20 år. Fra 2003 til 2006 steg andelen af afdragsfrie lån fra 5 til 35 pct. I mange situationer vil lånet kunne afløses af et nyt afdragsfrit lån. Men det forudsætter en ny vurdering af ejendommen og dermed en ny låneudmåling. De massive prisfald betyder, at det i en række situationer næppe kan lade sig gøre.

Priserne falder yderligere i 2012 :

Huspriserne var 6,6 pct. lavere i slutningen af 2011, end de var i slutningen af 2010. Det viser en analyse fra Home. Cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra realkreditinstituttet Realkredit Danmark mener, at den udvikling næppe kan komme som en overraskelse for nogen.

"Fornyet modvind til økonomien som følge af blandt andet eskaleringen af gældskrisen og diskussioner omkring afskaffelse af nogle af de populære lånetyper på boligmarkedet samt diskussioner om risikoen for øget boligbeskatning fik imidlertid boligpriserne til atter at tippe i nedadgående retning - og endda i stor hastighed," skriver Christian Hilligsøe Heinig.

Et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvadratmeter har i 2011 fået skåret 120.000 kr. af værdien. Det viser den nye opgørelse fra Home. Siden 2006 har de danske parcelhuse dermed i gennemsnit tabt en halv mio. kr. af værdien. De koster nu 1,67 mio. kr. i snit, hvor de i 2006 kostede 2,12 mio. kr. i snit.

I 2012 forventer Realkredit Danmark et prisfald på huse på mellem 4 og 5 pct. i forhold til 2011.

Antallet af tabsgivende boligsalg eksploderer
Offentliggjort på EPN den 6 januar 2012 kl.

Forkortet.

250.000 boligejere kan i dag kun sælge deres bolig med et tab. 45.000 er nødt til skære mindst 20 pct. af den pris, de selv gav for boligen. En kvart mio. danskere indkasserer i dag et tab, hvis de sælger deres ejerbolig. Det er den triste konklusion på en ny undersøgelse, som har sammenlignet det nuværende prisniveau på boligmarkedet med de faktuelle salgspriser, som ejerne i sin tid gav for boligen.

»De store prisfald gennem 2011 betyder, at der har været en voldsom stigning på 100.000 boligejere, der ikke kan få den pris hjem for boligen, som de gav for den,« siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, der står bag undersøgelsen. Konkret har 180.000 parcel- og rækkehuse og 70.000 ejerlejligheder i dag en værdi, der ligger enten lidt eller meget under den pris, de nuværende ejere gav for den.

Det er de massive prisfald, hvor ejerlejligheder i København har mistet op mod 35 pct. af værdien siden toppen i 2006 og 2007, der sætter sine mærkbare spor, og flere kan kun kan sælge med tab, fordi boligpriserne for tiden falder og falder. De 250.000 boligejere, som i dag får et tab ud af et salg, siger ikke noget om det nuværende antal af teknisk insolvente boligejere - hvis gæld er større end boligens markedsværdi

Mange har købt deres nuværende bolig med en betydelig opsparing i ryggen og havde således kun brug for måske at låne 50 pct. af boligens værdi i et realkreditinstitut. Og selv om andelen af de afdragsfrie lån er steget voldsomt, afdrager en del boligejere trods alt på deres lån. Selv om de sælger med tab, har de afdraget en del af gælden, samtidig med at den nye ejerbolig også er faldet i pris.

Holmen

Schifters Kvarter er andelsboliger i den meget dyre ende på Holmen. De er ikke familievenlige, og flere er flyttet til Margretheholmen. 2011. Sjælsø har i 2011 udbudt de første 13 byhuse på Margretheholmen til 3 - 4 mio. kroner. I 2013 er området ved at være udbygget. Sjælsø er i 2013 gået konkurs, men et lejebolig projekt på næsten 500 lejemål berøres umiddelbart ikke.

Boligpriser. Andet kvartal 2011 i Kbh + 7,35% = 25.130 kr. pr. m2. Se udviklingen i m2 priser på BRFkredit.

Juli 2011.

EU-Kommissionen vil først i 2015 fælde sin endelige dom over de danske realkreditobligationer, men ny boligejere bliver formentlig allerede i 2012 afskåret fra at kunne købe de etårige rentetilpasningslån. Det betyder dyrere lån, og nye lånetyper sætter ejendomspriserne under pres. Flere realkreditinstitutter planlægger ifølge administrerende direktør for Realkreditrådet Karsten Beltoft at udvikle nye typer boliglån. Det sker, efter at både EU-Komissionen, Nationalbanken, kreditvurderingsbureauer og investorer har kritiseret den danske model, hvor obligationer for mere end 700 milliarder kroner årligt sættes på auktion. Sådanne årlige auktioner med så store beløb er alt for risikable, lyder kritikken. Nye lånetyper kan for eksempel være lån baseret på obligationer med en løbetid på typisk tre år, hvor renterne stiger gradvist.

Januar 2011.

Andelsboligformen er ved at uddø. Politiken. Ifølge avisen er det samlede antal andelsboliger i 2010 på 203.000, men de mange tvangsauktioner skræmmer køberne og boligformen anses i dag for meget dyr. Denne trend synes dog at være den modsatte bare 6 måneder senere, men køb og salg er meget afhængig af beliggenheden.

Ejendomsmæglerne forsøger at hindre sælger i at gøre brug af de gratis boligannoncer på især Boliga.dk

Børsen skriver den 3. juni 2010: "Ejendomsmæglerne: Vi vil sidde på markedet.

Juni 2010. Ejendomsmæglerforeningen forsøger at skabe et monopol på betalt annoncering ved at udelukke en boligsælger fra Boliga.dk. Men fx andelsboligsælgere fravælger nu for 50% vedkommende en mægler, som de finder er alt for kostbare i anvendelse. Professor Niels Blomgren-Hansen ved CBS vurderer, at det vil skade forbrugerne, hvis Boliga.dk skulle bukke under i konkurrencen med mæglernes egen boligside:

»I den situation kan Boligsiden.dk også bestemme, hvilke oplysninger der skal kunne findes og for eksempel slette oplysninger om faktiske salgspriser, udbudshistorie og salgshistorie, der i dag bidrager til en stærkt øget gennemsigtighed på boligmarkedet«, siger Niels Blomgren-Hansen.

Formand for Dansk Ejendomsmæglerforening Steen Winther-Petersen har svært ved at se, at mæglerne gør noget galt. Tværtimod mener han, at det er naturligt for mæglerne at lægge deres æg i egen rede.


Politiken skriver: Selv om Søren Hermansen har betalt en ejendomsmægler tusindvis af kroner (80.000 kroner, red.) for at sælge sin lejlighed, kan han ikke få sin fotoannonce på landets største frie boligportal, Boliga – selv om det er ganske gratis. Hans ejendomsmægler står nemlig sammen med landets andre mæglere om at forhindre, at Boliga bruger deres billeder. Dermed går Søren Hermansen glip af, at op mod 500.000 månedlige brugere på Boliga ser hans lejlighed. I en intern e-mail, som Politiken er i besiddelse af, meddeler RealMæglernes bestyrelsesformand, Niels J. Garder, til sine mæglere, at alle mæglerkæder har besluttet at forhindre Boliga i at bruge mæglernes billeder. Se Børsens interview med Ejendomsmæglerforeningen på siden Presseklip.
Februar 2010. Er du andelshaver scorer din ejendomsmægler hele gevinsten.

Efter et usædvanligt barsk 2009 begynder de hårdt prøvede andelsbolighavere nu så småt at kunne skimte et lille lys for enden af tunnelen. Søndagsavisen skriver:
- Vi kan se, at der lige pludselig er kommet en lille pil op. Hvor en toværelses andelsbolig blev solgt for typisk 500.000 kroner sidste år - ved en boligafgift på 3.000 kroner, så lyder meldingen fra mæglerne, at den nu ofte indbringer 600.000 kroner, siger Niels H. Carstensen, kommunikationschef i home, og det skyldes i sær to forhold:
- at mæglerne i hovedstadsregionen begynder at mangle ejerlejligheder og dels, at andelsboligerne er faldet væsentligt mere i pris end ejerlejligheder.
- den øgede interesse for andelslejligheder har reddet mange ejendomsmæglere, som for få år tilbage end ikke interesserede sig for en andelslejlighed. I 2009 udgjorde de 40 procent af de lejligheder, som homes mæglere solgte i januar i København og på Frederiksberg.
For sælgerne er det imidlertid ikke en gevinst. En undersøgelse fra Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation viser, at mæglerne tager op til 80.000 kroner for at sælge en andelslejlighed, som i øjeblikket har en værdi på omkring de 500.000 - 600.000 kroner.


6. juni 2010. Boligpriserne er stadig hen i vejret. Udbudspriserne ligger stadig 28% over salgspriserne. Lorry
I februar 2010 var den officielle m2 pris på ca. 28.000 kroner i København K faldende til 22.000 m2 pr. m2 i København SV. I oktober 2007 blev den gennemsnitlige m2 pris i København opgjort til 27.000 kroner. Realkreditrådets oversigt juli 2010 over den seneste udvikling i m2 priserne kan ses på Boliga. Boligejere kan annonvere gratis på Danske Boligadvokater. Følg også med på siderne Bolius og Nesto, eller byt din bolig på Boligrobotten (nedlagt).

6. november 2009 skrev EPN.

»Men det er ønsketænkning, at prisfaldet stopper ved det hidtidige toppunkt. Hvor har vi grundlaget for, at det stopper der, hvis man går ud over ejendomsmæglernes og realkreditinstitutternes salgsgas og regeringens skåltaler? Vi er i en fase, hvor boligpriserne kommer til at falde kraftigt, og det vil vare længe,«.


11.09.11 - 85.558
25.07.10 - 75.940
19.04.10 - 71.319
15.05.09 - 75.099
04.11.08 - 76.616 boliger til salg
26.05.08 - 70.304
25.03.08 - 66.851
15.02.08 - 63.279
24.01.08 - 62.339
08.11.07 - 63.825
11.10.07 - 63.539
23.06.07 - 62.256
25.05.07 - 61.242
24.05.07 - 61.084
07.04.07 - 59.568
03.04.07 - 58.376
24.02.07 - 54.610
10.11.06 - 51.996
20.10.06 - 50.922
14.10.06 - 50.610

Gennemsnitlige m2 priser på lejligheder i udvalgte postnumre tredje kvartal 2007:

1000 København K: .......... 35.717
1800 Frederiksberg C: ........31.371
2100 København Ø: ..........30.173
2200 København N: ...........26.987
2300 København S: ...........27.748
2400 København NV: .........24.626
2500 Valby: ....................25.267
Kilde: Realkreditrådets statistik

April 2009:

Den gennemsnitlige udbudspris i København lå ved udgangen af marts 2009 på 29.700 kr. pr. m2, mens de faktiske salgspriser iflg. EPN og Realkreditrådet, lå på kroner 21.700 pr. m2. I København op til 36% lavere end de udbudte priser i 1. kvartal 2009.

I 2007 mente Dansk Ejendomsmæglerforening, at prisen på en bolig er uden betydning: "Folk har ikke længere brug for at købe deres egen bolig. Det er ren teori". Det er udelukkende den månedlige udgift til afdrag på lån dvs. finansieringen, som tæller.

November 2009 : EPN den 6. november 2009 : Trods ejendomsmæglerenes og andres forsøg på forudsigelser, at tale en snarlig vending på boligmarkedet op, så er der massive og langvarige prisfald på vej : »Boligpriserne er steget så voldsomt op til toppen i 2007, at der kun er én vej - det er ned. Faldet er slet ikke slut. Den lave rente kan dæmpe faldet midlertidigt, men så snart renten hæves, ryger priserne ned,« siger Jens Lunde, lektor ved CBS. Han har lavet en analyse af prisudviklingen under tidligere kriser, og vurderer, at de reale boligpriser - korrigeret for den almindelige udvikling i forbrugerpriserne - som minimum vil falde til niveauet ved den seneste top i 1986. Det er ensbetydende med et dyk på 42 pct. i de reale boligpriser fra den seneste top i 2007. Priserne var i september imidlertid allerede faldet 24 pct. realt. Derfor er der et fald på mindst 16 pct. "i vente". »Men det er ønsketænkning, at prisfaldet stopper ved det hidtidige toppunkt. Hvor har vi grundlaget for, at det stopper der, hvis man går ud over ejendomsmæglernes og realkreditinstitutternes salgsgas og regeringens skåltaler? Vi er i en fase, hvor boligpriserne kommer til at falde kraftigt, og det vil vare længe,« siger Jens Lunde. Han har beregnet, at hvis de reale boligpriser ligefrem skulle falde ned til den seneste bund i 1993, ville det svare til et samlet fald på 63 pct. fra toppen.

April 2009: Tilbage i september 2008 stod 18.000 boliger tomme i København, heraf rigtig mange på Havnefronten og i Ørestad. I dag er en del af de planlagte projekter trukket tilbage, nogle boliger er fjernet fra salgslisterne og andre lejes ud til priser på +12.000 om måneden. På Christianshavn og Holmen synes priserne nu også at stagnere. Homes søgemaskine viste, at i Aladdin var udbudsprisen for en to vær. lejlighed den 6. maj 2008 på 35.000 kr. pr. m2, og det var den stadig i oktober. I december 2008 var gennemsnitsprisen faldet til 34.000 kr., et niveau som stadig gælder i april 2009, men enkelte udbud er nu nede omkring 30.000 kroner pr. m2. På Holmen er prisniveauet på + 40.000 kroner, men liggetiderne er meget lange og udbudspriserne sættes ned.


Udbudspriserne på boliger ligger langt fra de priser der handles til. EPN.
Ifølge Nybolig er der i de seneste 15 år i gennemsnit handlet 83.000 boliger om året. I 2008, vurderer branchen, blev der solgt 58.000 boliger.
Februar 2009: Ejendomsmæglere lukker på stribe. Ejendomsmæglere lukker i stor stil, skriver Børsen. Skattekommisionens forslag om at reducere i rentefradraget risikerer at sætte branchen under yderligere pres. Formanden for DE i Danmark, Steen Winther-Petersen oplyser til Roskilde Tidende, at der de seneste måneder er lukket 70 ejendomsmæglerbutikker i Danmark.

November 2008: Krisen kradser for alvor.

1. Bankerne vil ifølge pressen ikke længere låne penge ud til huskøb, hvis ikke ens økonomi er til det. Et afdragsfrit lån hjælper derfor ikke trængte økonomier.
2. Ens hus skal være solgt før man køber nyt. De færreste kan opfylde disse krav, en indtægt på 100.000 kroner om måneden på Frederiksberg ifølge Børsen, så priserne fortsætter ifølge eksperterne ned lige indtil de eneste potentielle købere, førstegangskøberne, får adgang til markedet. Denne gruppe har klogt nok valgt at afvente udviklingen, og bor til leje.

  • 08.11.08: Priserne falder, renterne stiger og boligerne blivere dyrere. Eksperter forudser nu prisfald på 40 til 50%.
  • 07.11.08: Rentefald i Euroland til 3,25%. Forskellen fastholdes på 1,75%
  • 03.11.08: Den Sociale Pensionsfond (DSP) støtteopkøber på regeringens initiativ realkreditobligationer for 22 mia. kr. Dette sikrer inddirekte flexlån som en god forretning. Minister Lene Espersen har lavet drejebogen til dette indgreb, og står til selv at spare 40.000 kroner i renteudgifter på sin bolig i Dragør, EB. Fastforrentede lån er til grin.
  • Det faldende antal handler på boligmarkedet har fået ejendomsmæglernes salærer til at stige markant.
  • Jyllandsposten / EPN skriver at boliger i Ørestad er usælgelige som følge af alt for høje udsalgspriser. Tendensen er gældende for Havnefronten generelt.

Priserne på boliger falder iflg. dagspressen nu for alvor, men fra et meget højt niveau. Estimaterne for 2009 og 2010 lyder på prisfald fra 10% til 30%, ja nogen mener op til 50%. Til gengæld steg renten en kort overgang, således de månedlige ydelser var i vækst. Renten er, som det blev forudsagt, faldet tilbage igen, dog stadig med en margen til EU renten på 1,75%, og det er fortsat meget dyrt og svært, ikke mindst for unge mennesker, at skaffe sig adgang til boligmarkedet i København.


Oktober 2008: Ny rentestigning den 24.10 på 0,5%.

Der er i København knap 280.000 boliger til byens 500.000 indbyggere. Knap halvdelen af boligerne er 1 eller 2 værelses, ca 30% er 3 værelses, mens kun lidt over 20% har 4 værelser eller derover. Omkring 1/3 af boligerne er under 60 m2, der er fortsat 17% der har installationsmangler og ca. 1/3 af boligerne er fra før 1920. Prisen for ejerbolig, som udgør 20% af markedet, er på 10 år steget fra 5000 kroner pr. m2 til ca. 23.000 kroner pr. m2.

Kilde. Fonden for billige boliger. - Billige boliger. Mere om almene boliger.

I de centrale byområder synes prisen dog snarere at være omkring 30 - 40.000 pr. m2. I Indre By, de ny boliger langs havnefronten og på Christianshavn 50.000 kroner pr. m2. Uglen.

September 2008. Finanskrisen sætter sine eftertrykkelige spor på boligmarkedet og priserne i København forventes nu at falde frem til 2010 med måske op til 20% om året. Udviklingen er turbolent og estimaterne uforudsigelige og meget forskellige. I september 2008 stod de første 18.000 boliger tomme i København. Projekter på Havnefronten til priser på + 38.000 kroner pr. m2 er ganske enkelt for dyre for almindelige indkomster, og mange af boligerne må lejes ud til priser på mellem 10.000 og 20.000 kroner pr. måned.. Andelsboliger falder voldsomt i pris.

Priserne på boliger er faldende, dog fra et meget højt niveau. De fleste lejligheder handles formodentlig til beløb et godt stykke under den udbudte pris. Til gengæld stiger renterne, så de månedlige ydelser på en status quo pris er stigende. Først på året kostede det ca. 4650 kr. om måneden at låne 1 million kr. ved optagelse af et fastforrentet lån, nu steget til 5215 kr. Det er stadig meget dyrt og svært, og ikke mindst for unge mennesker, at skaffe sig adgang til boligmarkedet i København uden et forældrekøb i baglommen.


August 2008. Iflg. Berlingske fik ejendomsmæglerne kun solgt 13.676 boliger i årets første kvartal 2008. Til sammenligning blev der i første kvartal 2007 solgt 16.879 boliger og i 2006 21.860 boliger.

Repræsentanter for den almene boligsektor siger, at det er blevet umuligt at bygge almene boliger med en husleje, som almindelige danskere kan betale. Huslejen i nybygget alment byggeri ligger på omkring 10.000 kroner månedlig.

Juli 2008. Politiken skriver: Spænd sikkerhedsbæltet, husprisfaldet er kun lige begyndt. Der skal høvles en fjerdedel mere af friværdien (25%) siger den omstridte økonomiprofessor Jakob Brøchner Madsen. Og det fald vil sparke gang i en større nedtur for dansk økonomi i almindelighed:

»Det er uhyggeligt, det, der sker. Vi har levet over evne i meget lang tid, og når man har gjort det, skal der betales tilbage«, siger Brøchner Madsen, der for nylig udskiftede professoratet på Københavns Universitet med et i Australien.

Pessimismen skyldes, at der er bygget for mange boliger, mens efterspørgslen falder. Samtidig betyder højere rente og uro på finansmarkederne, at bankerne bliver bange for at låne penge ud. Det får igen lysten til at købe hus til at falde. Samtidig vil stadig flere boligejere gå fra hus og hjem, hvilket rammer bankerne, der har været for ivrige med at låne penge ud.

»Udsigten til stigende arbejdsløshed og inflation vil desuden presse lønningerne, på et tidspunkt hvor fødevarepriserne er eksploderet. Derfor skal danskerne indstille sig på en lavere levestandard«, siger Jakob Brøchner Madsen.

Den kontroversielle professor er kendt som den nok mest pessimistiske økonom herhjemme. Men som han påpeger, har andre økonomer – ikke mindst i bankerne – haft det modsatte problem. Og professoren var faktisk tidligere ude end alle andre med advarsler om, at det danske boligmarked var stærkt overvurderet. Dengang blev han grinet ud. Men efter at ejerlejligheder i København er faldet 20 procent fra toppen i 2006, mens parcelhuspriserne i regionen også er stærkt nedadgående, bliver der grinet lidt mindre. Boligmarkedet i Danmark har som helhed kun været ramt af beherskede prisfald efter den lange optur i begyndelsen af årtiet, men et rekordstort antal boliger til salg og stadig længere liggetider vidner om, at der er noget at have pessimismen i.

For nylig advarede Deutsche Bank om, at boligkrisen i Danmark og andre europæiske lande kunne være betydelig længere fra en afslutning end den i USA, der ellers er den direkte anledning til både global finanskrise og økonomisk nedtur. Og selv når faldet endelig stopper i 2010, vil det blive efterfulgt af en lang periode, hvor huspriserne ligger døde.

Maj 2008. Barometret for bolig til salg er den 24. maj 2008 nået op på 70.238. En analyse fra Realkredit Danmark viser, at de nyopførte lejligheder presser sælgerne af ejerlejligheder i København. 9000 sælgere har enten opgivet at sælge deres ejerlejlighed eller skiftet mægler inden for de sidste ni måneder. Hver fjerde lejlighed til salg i hovedstaden, er opført efter 2004. I 2007 blev der påbegyndt byggeri af 4000 - 5000 nye lejligheder. Der planlægges 40.000 boliger i Nordhavn plus der skal bygges højhuse på Amager mv. Andelen af nye lejligheder til salg er dermed meget høj, idet nye lejligheder kun udgør 3 - 4 procent af alle lejligheder i København. Samtidig viser analysen, at mange spekulerer i nyopførslerne. Sælgerne er derfor ikke villige til at sætte prisen ned, idet prisen på lejligheder opført efter 2004 i marts lå 20 procent højere end prisen på lejligheder opført før 2004. Ritzau.

Tvangsauktioner. Konkurserklæringerne steg med 18 procent fra 204 til 240 i perioden fra marts til april 2008. Tallene er korrigeret for sæsonudsving. Antallet af konkurser i faktiske tal er steget med 72 pct. på årsbasis.

Ritt Bjerregaard ønsker en boligskat på fortjenester til at bygge almene boliger. Almene boliger skal afhjælpe boligmanglen, men er boligmangelen reel? Og er almene boliger nogen god løsning eller billige boliger vejen frem! Helle Thorning afviser.

Priserne på andelslejligheder er i frit fald i København.

24. maj 2008. De fleste må sælge til langt under andelsværdien, og en boligekspert påpeger, at nye andelsboligforeninger kan gå konkurs, fordi boligen er umulig at sælge, Jyllands-Posten. Priserne på ejerlejligheder er i København faldet med plus 20 pct. og priserne på andelsboliger endnu mere. »Har du en forholdsvis nystiftet andelsboligforening, hvor 80 pct. af prisen er finansieret med et afdragsfrit realkreditlån og 20 pct. med egenkapital eller banklån, og markedsprisen så falder 20 pct., så er din egenkapital reelt væk. I sådan et tilfælde bør andelen sælges til nul kr. For det handler bare om at få nogen ind i foreningen, som vil påtage sig en del af ansvaret for foreningens gæld. Ellers risikerer man konkurs. Og den trussel står mange af de nye andelsboligforeninger over for i den kommende tid«, konstaterer Jens Lunde fra Handelshøjskolen i Politiken.

Marts 2008.Landets hovedstad bliver mere og mere opdelt. Familier med mellemindkomst flytter i stigende grad ud af København, mens "fattige" og "rige" flytter ind. I hele Nordeuropa oplever de større byer, at familier med mellemindkomster flygter fra byen, fortæller professor i geografi Christian Wichmann Matthiessen fra Københavns Universitet. Ifølge tal fra Københavns Kommune flyttede over 3000 husstande med en mellemindkomst på 400.000-600.000 ud af kommunen i 2005. I 2000 var det omkring 1000 husstande. Det er næste udelukkende par, der flytter ud, og over halvdelen af dem har børn.

Januar 2008. Ejerlejlighederne i Hovedstaden er faldet 16 pct. i værdi siden toppen i efteråret 2006. Huspriserne er uændrede. Det viser den seneste prisopgørelse fra ejendomsmæglerkæden Home. Opgørelsen viser desuden, at prisfaldet ikke er helt slut endnu. Fra november til december faldt priserne yderligere 1,1 pct., så priserne nu er tilbage på niveauet fra sommeren 2005. I gennemsnit betyder det, at en lejlighed på 80 kvm. i dag koster 2,2 mio. kr. mod 2,63 mio. kr. i slutningen af 2006. Opgørelserne er baseret på samtlige Home-handler i december, og indekset er sæsonkorrigeret. Næste indeks ventes 14. februar.

December 2007. En opgørelse offentligtgjort i de landsdækkende aviser fortæller, at flere end 12.000 ejerlejligheder står tomme i København. En lang række af nybyggerierne på Havnefronten kan ikke sælges og i 2008 forventes yderligere 5.000 nye lejligheder at stå færdige. Herudover er der projekter om boliger i Nordhavnen o.a. steder + projeket om billige boliger stadig lever. Der forventes yderligere store prisfald på alle typer boliger og måske en del tvangsauktioner ligger rundt om hjørnet. Alt i alt er boligmarkedet blevet meget ustabilt i store dele af Københavnsområdet.

November 2007. Den gennemsnitlige m2 pris i København var i oktober måned 27.000 kroner, men der er store udsving. Jens Lunde fra Handelshøjskolen i København skriver i en kronik i Berlingske Tidende lørdag den 10. november: Den stigende rente, små skattestigninger og de tårnhøje priser på olie og gas kan presse en række boligejere så kraftigt , at det danske boligmarked risikerer at blive kastet ud i en alvorlig krise. "For mange af de udsatte vil de stagnerende/faldende friværdier gøre, at problemet ikke kan løses med nye lån. Med de afdragsfrie låns store udbredelse kan mange ikke længere lette likviditeten ved at lægge om til afdragsfrie lån". Jens Lunde mener, at markedet i den kommende tid bliver præget af boligejere der ønsker at sælge og priserne vil sætte sig, der bliver længere liggetider og højere salgsomkostninger.

September 2007. Prisfald i København. Lejligheder i København rasler ned i pris, og nedturen er langt fra overstået endnu, vurderer flere eksperter. De sidste nye tal, som rækker frem til og med andet kvartal i år, taler om prisfald på hele 17 procent på Nørrebro og lidt mindre i andre af de københavnske bydele, skriver Berlingske Tidende. Det betyder, at man netop nu kan købe en to vær. på 60 m2 på Nørrebro for ca. 1,6 millioner kroner, mod før +2,0 millioner kroner. I København K er priserne også faldet, men knap så meget. Flere eksperter forudser yderligere prisfald.

Februar 2007. Rentehop har sat prop i boligmarkedet.

Overskrift på Berligske Business den 5. februar 2007. Der er i stigende grad ved at blive dømt »nedtur« på markedet for boliger, og i sær i København. Antallet af huse og lejligheder til salg fortsætter med at stige med, og er nu oppe over 53.000 i hele landet (se boligbaromter på forsiden af Christianshavnernet.dk). Samtidig viser de sidste nye tal fra Realkreditrådet, at antallet af handler med især lejligheder er helt i bund, og på det laveste niveau i mere end ti år. I den sidste del af 2006 blev der således solgt 30 procent færre lejligheder, end der i snit er solgt hen over de sidste ti år.

September 2006. Til salg: 25.000 tomme boliger i København. Liggetiden ved salg er steget som følge af mangel på købere. Tallet er beregnet ud fra boliger uden CPR tilmelding. Projektsalget synes at være gået helt i stå. 370.000 m2 kontorareal til leje! Byens tomme huse. Prisfald på alle boligtyper i København i 2. kvartal 2006 på mellem 5% og 8%, og faldet synes at fortsætte i 3. kvartal.

Alle kan vist hurtigt blive enige om, at København mangler boliger til en husleje, som folk med almindelige indkomster kan betale. Ikke mindst de unge opvokset i byen er i dag offre for kommunens politik.
Nu falder priserne tilsyneladende lidt igen, spekulanterne sælger ud af porteføljen, da de færreste førstegangskøbere kan ryste op med 4 - 5 millioner kroner, som i dag er prisen for de fleste nye familieboliger på 100 m2.
Det har samtidig vist sig vanskeligt, at blive enige om, hvordan man skal løse problemet med de oppustede boligpriser.
Sælger kommunen sine byggegrunde til en fordelagtig pris, eller udbyder den ekstra arealer, så går det nemlig ud over metroprojektet, som lever af grundsalget i Ørestaden. Det er samtidig en stopkolds for udviklingen andre steder som fx af Refshaleøen.
Ritt Bjerregaard rasler nu med planer om at bygge på Grønttorvet og Carlsberg grundene, men samtidig er Københavns Havn - inden længe fusioneret i nyt arealselskab med Ørestadsselskabet - nu også blevet skeptiske omkring økonomien for byggeriet i Nordhavnen. Også her skal grundsalget nemlig finansiere projektet, og metro cityringen.

August 2006. En 2006 bolig i København koster for førstegangskøbere 63 kroner ud af hver tjent 100 krone efter skat, hvilket er væsentlig mere end københavnere har været vant til. Hvis boligmarkedet vender vil det "iflg. eksperterne" i første omgang ramme førstegangskøberne.

Juli 2006.. BT har lavet en test af boligpriser siden april rundt om i landet, og resultatet er klart – boligpriserne styrtdykker. I storbyerne er fire ud af ti boliger stadig til salg, og hver anden af de udbudte boliger omkring København udbydes nu med et nedslag på op imod 20% af prisen. Home afviser dog BT's undersøgelse. De har regnet på udviklingen og oplyser, at i første kvartal steg priserne med 5,6 pct. i forhold til 4. kvartal 2005. I forhold til første kvartal sidste år med 24,4%. Det der sker nu er, at markedet lander med prisstigninger på 4 til 5% over tolv måneder. Af Homes opgørelse fremgår det, at fra april til juni har prisudviklingen for villaer totalt set over hele landet været negativ. Faldet lyder på -2,6%, men dækker over store regionale forskelle. Størst er faldet i Københavns Amt på knap 10 pct., mens eksempelvis Fyns og Ribe Amt har oplevet fremgang. Men storbyerne har stadig oplevet prisstigninger set over hele 2006. I København steg prisen på villaer med 11% i årets første kvartal. Prisændringerne i andet kvartal har således ikke ændret billedet om, at den store prisfest er stoppet, og at boligprisstigningerne er kommet ned i et mindre leje.

Saugværket på Galionsvej

Kvadratmeterprisen på Galionsvej
ligger på 50.000 kroner. Se Mæglerne på Christianshavn.

2005. Markedsprisen for en ejerlejlighed på Christianshavn anslås i 2005 til, at være op til 45% dyrere end i resten København. En udvikling i priserne, som for alvor har taget fart siden 1992 - 1993, hvor bydelen for mange stadig var uopdaget land. B+W's lukning, militærets frigivelse af Holmen undtagen Nyholm, en metro og en Opera på Dokøen har radikalt ændret på disse forhold. I dag er store dele af området fra eksklusivt til lukseriøst, og boligerne er i flere af de nye ejendomme på Christianshavn og Holmen uden bopælspligt. Det gælder fx for ATP's ejendom på Christiansbro hvor bastionerne på voldanlægget har lagt navn til bebyggelserne. Christians Kirken er i dag omgivet af luksuboligerne Løvens Gård / Enhjørningens Gård og Elefantens Gård. Frederiksholm er kommet til med Keops som bygherre (nov. 2004 - kun 4 lejligheder tilbage). Saugværket, som ses afbilledet ovenfor, står færdigt (NCC melder udsolgt, og indflytning er fundet sted i 2005), og ikke mindst Torpedohallen ligger i den dyre end med priser på op til 10 millioner kroner (NCC melder udsolgt). Nordjyske Stiftstidende skrev i juli 2005: Det københavnske boligmarked er slaraffenland for boligspekulanter. Ifølge flere ejendomsmæglere opkøbes mellem 30 og 50% af nybyggeriet af spekulanter, og omkring hver tredje bolig i visse områder i København sælges ved lukkede auktioner. En tendens som også har kunnet konstateres på Christianshavn, ligesom andelenes værdi på andelsboligerne er steget markant.

Amager Strandvej


Juni 2006.

Øresund Parkvej 13, 2. th.

Kontantpris 4.826 mio. kroner

3 vær. - 101 m2

Brutto: 29.264 kr./mdl.

(finansieret forlag).

Strategiplanen 2001 for boliger i de nedennævnte 7 boligområder. Nye boliger 2002 - 2006.

Område
boliger 2002 - 2006
boliger 2007 - 2015
Nye boliger i alt
Holmen
541
150
691
Nordhavnen
653
1.300
1.953
Ny Tøjhus
450
250
700
Havnestaden
634
480
1.114
Sydhavnen
900
4.150
5.050
Østamager
644
1.120
1.764
Ørestaden*)
500
8.100
8.600
Refshaleøen
0
0
0
I alt
4.322
15.550
19.872
Amager Strand
-
-
-
*) Hertil kommer 600 nye ungdomsboliger som bygges i perioden 2002-2006

I Kommuneplan 2005 under udarbejdelse er ovenstående skema erstattet af nedenstående prognose :

Område
Fuldførte boliger

2006 - 2007

Fuldførte boliger

2012 - 2017

I alt

2006 - 2017

Erhvervsareal

2006 - 2011

Erhvervsareal

2006 - 2011

Centrale byområde :
Frihavnen, Ny Tøjhus
Havnestad, Ørestad Nord
Havneholmen
2.700
900
3.600
300.000
180.000
Ørestad Syd
2.100
2.900
5.000
320.000
360.000
Sydhavnen og Nordhavnen
2.600
3.600
6.200
210.000
210.000
Øvrige områder :
Nørrebro St. & Amager Srand
5.800
3.400
9.200
220.000
300.000
I alt
13.200
10.800
24.000
1.050.000
1.050.000

Kommeplanen 2005, inkl. omdannelse af erhverv mv., operer med plads til 40.000 nye boliger i København

April 2006:Der bygges stadigt flere boliger i København. Siden 2001 er der opført 6.700 nye boliger viser tal fra Københavns Kommunes statistiske kontor. I 2005 blev der bygget i alt 2.800 nye boliger. Af de 2.800 boliger kom der godt 800 nye på Islands Brygge og godt 900 i Ørestaden. De nye boliger er typisk på 80-120 kvadratmeter, mens boligerne i den bestående boligmasse typisk er på 40-80 kvadratmeter. 38 pct. af boligerne er udstykket som ejerlejligheder, men heraf beboes kun godt halvdelen af ejeren, mens resten er til udlejning. 24 pct. er andelsboliger og 14 pct. er privat udlejning.

A/B Halvtolv på Arsenaløen stod færdig i 2000, som det første af de nye byggerier på Holmen

27. januar 2006: En fond med navnet Fonden for Billige Boliger i København skal være bygherre for projektet billige boliger. Ny lokalplan for grunde ved Østre Gasværk på Østerbro, Rovsingsgade og Ragnhildgade på Nørrebro, Torveporten i Valby, Karens Minde i Kongens Enghave, Grøndals Vænge Allé i nordvestkvarteret og et ubebygget areal ved Røde Mellemvej på Amager skal sikre arealerne til 2500 kommunale boliger, som skal stå klar i 2010. De øvrige 2500 boliger skal bygges på private grunde.Billige boliger og styreformen i Københavns borgerrepræsentation står øverst på dagsordenen for Københavns nyvalgte overborgmester Ritt Bjerregaard.

5000 splinternye lejeboliger på vej i København. Hver bolig skal være på omkring 100 m2.

Huslejen bliver på max. på 5000 kroner om måneden, vi gætter dog på, den er eksl. varme og vand.

Planen for boligernes placering forventes offentliggjort i januar måned.

Hvilken kanin mon Kurt trækker op af hatten dennegang.....

Ritts tale i BR: "Boligspørgsmålet er et af de centrale emner for udviklingen af København, og københavnerne kan med rette forvente hurtig og konkret handling. Derfor fremlægger jeg allerede nu i januar, sammen med Miljø- og Teknikborgmester Klaus Bondam, et bud på, hvordan planen for 5000 boliger til maksimalt 5000 kroner om måneden kan sikres. Vi vil foreslå, hvilke kommunale grunde, der kan komme på tale til byggeriet, og vi vil præsentere en tidsplan for, hvordan kommunen kan tilvejebringe de nødvendige planer og tilladelser. Derudover vil vi arbejde for, at der i alle større byggerier i København kan blive social mangfoldighed, således at der i nyt byggeri oprettes minimum 10 pct. boliger til folk med jævne indkomster."

Til toppen